Tuesday, 8 March 2011

Tanda2 Awal Kehamilan

Masih ingat lagi entry yang lalu BERITA BAIK... pertama sekali syukur sangat2 kerana disahkan hamil 2 minggu (pada tarikh 22 Febuari 2011). Macam2 perasaan ada masa lepas buat test tu and didapati POSITIF. Walaupun line yang kedua tu agak kabur, tapi saya tak sabar2 nak pegi jumpa doktor untuk dapat pengesahan.

Doktor yang pertama : "Congratulation.. kalau kira dari tarikh hari pertama period terakhir, maknanye dah hamil 32 hari...
Esok nya saya pun pegi la daftar kat klinik panel untuk dapatkan jadual pregnancy check up...

Doktor yang kedua: "Kenapa awak kata awak pregnant?" (saya ni terpinga2 la depan doktor tu).. "terlalu awal untuk sah kan. bulan depan datang lagi baru saya boleh scan..." saya pun tanya balik doktor tu "home pregnancy test ni tak menandakan saya ni positif ke?" lepas tu doktor tu jawab.. "doktor yang semalam tu kata apa?" saya cakap la "positif"... nak tahu doktor yang kedua ni cakap apa? dia cakap "kalau doktor tu kata positif, positif laa.." kurang asam punya doktor.... tak membantu langsung. xplanation dia pun buat kita mcm orang bodoh. kan 1st pregnancy, mana la tau apa2. atleast dia terangkan la betul2 supaya saya paham. ni kita yg confuse balik. kan senang cakap yang masih awal untuk tentukan berapa hari or mgu kandungan so scan boleh buat bila dah 10 minggu ke atas... so buat masa ni, jaga makan jaga diri supaya kandungan ni membesar dengan sihat. (ceh... saya pulak jadi doktor)...

Emosi masa ni semua ada... kejap macam gembira kejap sedih (bila teringat kata2 doktor tu). Tapi apa yang saya lakukan ialah hanya berdoa supaya benih yang terbentuk akan membesar mengikut keadaan yang sepatutnya.

Bila dah masuk mgu ke-6 saya pegi scan tapi klinik yang lain. Nasib baik la doktor ni sangat baik dan sudi nak scan walaupun baru 6 mgu. yang bestnya mmg dah boleh nampak walaupun kecik je... So hilang la segala kegusaran kat hati. doktor ni nasihat senang je.. "jaga makan and jaga diri. jalani kehidupan seperti biasa n tak perlu risau. proses kehamilan adalah sesuatu yang menyeronokkan.. so enjoy jangan stress2..." baru la muka ada senyum...

Bagi mereka yang masih tak pasti akan tanda2 awal kehamilan, saya nak share pengalaman yang saya alami sebelum disahkan positif...
Antara yang ketara:

1. Rasa lapar yang berpanjangan - rasa nak makan je... kejap2 lapar. dah tu makan dengan kuantiti yang banyak pulak tu. Mula rasa tak sedap hati sbb konon2 tengah jaga badan tapi selera mak datuk.....
2. Kerap membuang air kecil - yang ni paling tak best. kejap2 kena pegi toilet sbb asik nak terkucil. nak kata minum banyak pun tak jgk.. macam biasa je kuantiti air tu. lagi la saya ni jenis susah nak minum air. :( bila malam lagi tension sbb minimum mesti 2 kali terjaga sebab nak terkencing
3. Badan rasa tak bermaya - Balik keje mesti baring dulu atas katil. punya la letih rasa badan. kat ofis pun longlai je... ntah apa2 ntah

4. Sakit dan tegang pada buah dada - gejala ni sama macam kalau nak period. rasa tegang la bengkak la...

sumber: 117764-matte-blue-and-white-square-icon-people-things-people-woman21
5. Rasa senak pada ari2 - tanda2 ni berlainan pada setiap orang. ada yang turun darah sikit ada yang rasa senak. tapi apa yang berlaku pada saya ialah keputihan yang terlalu banyak kerana berlaku proses implantasi.

6. Missed period- ini merupakan satu petanda yang paling tepat. pada hari ke-4 haid saya lewat, saya terus beli pregnancy test kat farmasi... saya beli 2... hehee... punya la xcited nak check... pada hari esoknya, bangun je pagi terus rasa nak terkencing n menurut sumber, air kencing pertama pada waktu pagi mempunyai hormon HCG yang paling banyak. so test yang kita buat akan lebih tepat. hormon HCG ni ada dalam badan kita jika kita hamil... so jawapannya..... ada 2 line!!!! huh lama jgk terdiam sbb mcm tak percaya. walaupun agak kabur line tu tapi saya dah happy sgt dah. Rasa mcm nak call husband je pagi tu... (husband kat penang..kitorang ni PJJ)hmm tapi tak jadi sbb nak jumpa doktor dulu untuk pengesahan. lepas tu baru nak bagitau.
Antara tanda lain mcm morning sickness... rasa loya laa pening laa... tapi gejala ni berlainan antara setiap individu. ada yang pagi2 je pening. ada yang petang baru pening. malam nak tido pun pening... so tak sama semua orang.
sekarang ni saya hanya menanti tarikh 1st pregnancy check up iaitu 16 March 2011. harap2 semuanya ok..amin... maklumlah ni kan 1st time mestila risau, takut, happy, hmm semua ada laa... :)


Update : Makanan yang perlu dielakkan di awal kehamilan

77 comments:

  1. tq... aini, skang aku dah start pening.... huaaa laki jauh... mintak2 la tak teruk sgt...

    ReplyDelete
  2. eh, same lah...buat upt positif tapi kabur sgt..ape yang bestnyer dah seminggu pening n kurang selera makan...period pon dah lewat 3minggu. masih menunggu sampai cukup sebulan..adess.

    ReplyDelete
  3. kalau dah kabur tu mmg sah la tu. menurut doktor pertama yang saya jumpa, dia cakap: kabur ke, jelas ke line kedua tu, dah menandakan positif... apa yang penting pegi la jumpa doktor untuk sahkan betul2 n buat appointment utk first check up.. :)

    ReplyDelete
  4. Saya ada buat pregnancy test 3hr berturut turut lepas bangun tido awal pg.1st day positif tapi hari kedua n ketiga negatif plak..its mean i pregnant or not?confiusing..please ada sapa2 yg berpengalaman?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... hmm kalau mcm tu kisahnya, saya nasihatkan pegi jumpa doktor. selain check urine, ada lagi cara lain boleh sahkan pregnancy yang hanya doktor je boleh buat. yang penting jangan stress dan bersedia apa sahaja... :)

      Delete
  5. salam.. Nak Tanya.. pening tue kerap ke erk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... pening tu bergantung pada orang sebenarnya. contohnya mcm ni, di awal mengandung, perut senang masuk angin (pantang perut kosong), so akan menyebabkan kita rasa loya. bila dah loya, mula la pening. memang agak kerap la kalau kita biarkan perut kosong. seeloknya kena kerap makan tapi kuantiti sikit2.

      Delete
  6. Hai sis nak tanya sikit,normal tak if my period start hujung bulan January 30,31,1,2,3,4,5 until awal bulan febuary stop.so smpai skrg mc tak period lagi ni?confuse jg ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah bulan 3 ni... lama betul tak period tu. kalau awak ni jenis yang putaran haid tu tetap, so maknanye ini memang pelik. dah patut check upt tu. macam saya dulu lewat 4 hari je saya terus check. and alhamdulillah memang positif. semua ni bergantung pada orang. kalau period tetap memang senang nak agak. tapi kalau jenis yagn tak tetap tu susah jgk. bukan susah nak mengandung tapi susah nak tahu bila patut check upt. apa pun saya bukan la doktor yang arif hal ni. boleh bagi guide je la based on pengalaman. apa yang penting sila ke klinik kalau rasa tak sedap hati.

      Delete
  7. Salam..sy nk tnye lah,sy bru bkahwin 10.5..wktu sy berkhwin tu sy tgh period hari ke4..skrg ni sy da brpe hari pening kepala je,bdn pnas tp xdemam,sy mudah sensitif..pagi sbtu lps sy kencing ada tompok drh skit kt suar dlm sy,lps tu xde drh da..tu tanda2 sy prgnt ke?nk check mcm awal lg..hrap2 ada lah berita gembira utk sy ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.. saya cuba jawab melalui pengalaman saya la ye dan apa yang saya tahu. Waktu subur selalunya bermula pada hari ke 12 selepas period dan yang paling subur adalah hari ke 14. Kalau bersama waktu ni peluang utk lekat tu tinggi. kalau awak kahwin 10/may dan itu hari ke4 period dan kalau lepas period awak memang bersama hari2 smpi 20hb, memang ada peluang hamil. tanda2 yang awak alami sama macam masa saya mengandung anak kedua. period lewat 2 hari lepas tu turun darah sikit. saya ingat period laa.. esoknya tu darah dah berhenti, terus tak sedap hati. check upt dan resultnya 2 line. kalau awak nak check upt, tunggu bulan depan. contoh kata la sepatutnya period 7/jun, tapi tak datang jugak, check 4hari kemudian. :) semoga ada berita baik...

      note: semua ni hanya panduan sahaja. setiap orang tak sama. tanda yang awak alami tu mungkin ya mungkin tidak. kalau tiba2 darah makin banyak, sila jumpa doktor. jgan tunggu bulan depan. huhu.

      tambahan: kalau memang betul2 nak hamil dalam masa terdekat ni, sila jaga makan. tinggalkan fastfood dan jugak segala jenis jeruk2 or asam. :)

      Delete
  8. Sy mmg kerapkn bersama sblm n wktu subur tu..n tompok drh tu kuar wktu sy da abes wktu subur,sy tgk kelendar..skrg ni nk mkn apa2 pon xselera sgt..hrap2 ada lah berita baik utk sy ni,hehe..thanks sis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok ur wlcome... ehh jangan lupa makan folic asid. dah boleh amik pun sekarang. :)

      Delete
  9. Sy mmg da amalkn folic acid sblm kawen lg..doktor yg sruh wktu sy hiv test..tp smnjk kawen ni sy stop da amek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh jgn macam tu.. makan je folic asid tu.. nnt bila dah pregnant tak la lupa2 nak makan.. :)

      Delete
    2. Mmg xjd stop,truskn mkn..hihi..sy amalkn dri sblm kawen,lps sbln kawen alhmdulillah alllah bg rezeki..skrg da 4bln prgnt da..

      Delete
    3. Mmg xjd stop,truskn mkn..hihi..sy amalkn dri sblm kawen,lps sbln kawen alhmdulillah alllah bg rezeki..skrg da 4bln prgnt da..

      Delete
    4. Haaa tahniah2... sama la kita, dah 4 bulan jugak ni. Alhamdulillah...

      Delete
    5. Alhmdulillah..jaga diri okey :)

      Delete
  10. Assalam..sy nk tanya sy da 8 tahun kawin tp masih blom ade rezeki anak..dulu preggy tp x lame coz luar rahim..mase preggy dulu mmg xtau pon coz xde simptom mcm org lain..juz lapa n ngantuk..dpt tau preggy pon sebab sakit perut then pegi hospital doc kate preggy tp luar rahim n kena buang..bulan ni rase semacam je..badan x selesa..belakang sakit sampai nk tido pon susah..x selesa..aritu hubby ckp die pening n loya..sy nk cek mcm awal lg..sy sepatut nya period next week..takut klu cek kecewa..tp rase cam nk tau sgt..

    ReplyDelete
  11. Assalam..sy nk tanya sy da 8 tahun kawin tp masih blom ade rezeki anak..dulu preggy tp x lame coz luar rahim..mase preggy dulu mmg xtau pon coz xde simptom mcm org lain..juz lapa n ngantuk..dpt tau preggy pon sebab sakit perut then pegi hospital doc kate preggy tp luar rahim n kena buang..bulan ni rase semacam je..badan x selesa..belakang sakit sampai nk tido pon susah..x selesa..aritu hubby ckp die pening n loya..sy nk cek mcm awal lg..sy sepatut nya period next week..takut klu cek kecewa..tp rase cam nk tau sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... hmm kalau boleh awak jgn fikir sangat. anggap je macam takde apa2.. tunggu 4 hari ke atas (lewat period) baru check urine. nak lagi ok biar seminggu. kalau asik fikir nanti stress n buat kita lagi kecewa. so jalani hidup macam biasa. kalau jenis biasa makan jeruk2 or apa2 yang tajam macam nenas muda ke air tebu ke, baik berhenti dari sekarang. lagi satu, fast food tu kalau boleh sila la pantang. hope ada good news... :) insya Allah.

      Delete
  12. Salam akak sy nk tnye. Sy brnikah 8 aug 2015. Pd 15 aug 2015 hari prsandingan sy period. Pd 11 sep 15 sy dtgi darah coklat sekali dan 12 sep 2015 sy dtg lg skali darah coklat lepas tu full stop smpai 16 sept 15 jd normal keputihan. Dan saya ada buat pregnancy test pd 17 sept 2015 hasilnya +tive sy try pgi dan malam. Adakah sy hamil ? Bila perlu saya brjumpa doktor ? Daa dekat seminggu ari2 bwh kanan sy rse x selesa... minta bantuan ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... sebelum akak tolong jawab ni, terus terang akak cakap, akak ni bukan la pakar dalam bab2 kehamilan ni. tapi boleh la nak tolong jawab base on pengalaman sendiri dan kawan2. dari yang awak cerita ni, diandaikan period awak regular. (15 aug - period dan 11 sept- period). pasal turun darah (coklat2) tu akak sendiri pernah alami masa mengandung anak ke2 dan ke3. mula2 ingat period tapi rupanya mengandugn sebab darah tu sikit dan tempoh nya pun pendek. since awak cakap dah buat upt n positif. saya boleh kata yang ianya positif laa. so soalan nya... bila nak jumpa doktor?? seminggu selepas lewat period. maknanya hari ni.. tapi kalau nak lebih yakin, tunggu minggu depan. isnin or selasa... tapi kalau dah keje, pegi je hari minggu ni. sbb saya paham perasaan berdebar nak tahu pendapat doktor tu. so memang nak pegi sangat2.. macam pengalaman pertama saya dulu, lewat seminggu saya dah pegi jumpa doktor. Dah la doktor tu tak mesra alam. dia boleh sound kita balik. dia cakap, "tak boleh confirm. tunggu lagi 2 minggu.. adoiii dah la kita mengandung kali pertama masa tu.. mana la tahu apa. rasa nak cekik je doktor tu. tapi sebab tak puas ati, pegi klinik lain. dan doktor tu pun dengan senang hati terus sah kan mengandung. yeayy... tapi lepas 2 minggu akak pegi balik kat klinik yang pertama tu sbb tu klinik panel. so lepas scan, memang confirm ada kantung sume. so bermula la episod check up yang meletihkan itu.. hehe owh yaa, for your info, nak scan utk sahkan tu mmg kena tunggu lama sikit sebab kalau terlalu awal bukan nampak pun. dah 2 minnggu tu pun kena minum air sebanyak mungkin bagi mudah nampak masa scan. sekian terima kasih.. harap membantu..

      Delete
  13. Assalam..sgt berguna entry ni :) sy ade soalan,hrp akk bole membantu :) sy nikah 1/8,3weeks lps tu ade keluar ketulan darah sebesar duit 50sen..then lps bbrpa hr tu sy period dlm 4hr,last period sy 12-16hb9 yg lps. Smpi skrg sy musykil drh tu drh ape,nk jmpe doc takut

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... hmmm susah jugak tu nak jawab tu darah apa? sakit perut tak masa darah tu keluar? ada buat UPT? selalu mmg period regular ke atau tak tetap? kalau regular, tunggu sehingga period bulan berikutnya. kalau tak datang jugak, buat upt. kalau negatif, sila la jumpa doktor. kalau positif pun pegi jumpa doktor. :)

      Delete
  14. salam kak .. saya nak tanya .. last saya period 12/10/2015 then sepatutnya 8/11 hari tu saya dah kena datang period then sampai sekarang saya masih lagi tak datang sis.. kalau ikotkan dah 6 hari tak datang .. semalam pagi saya saje test UPT. result dia mcam akk kabur tapi kabur sikit dari kabur yg dlm gamba akk.. patut ke rase saya pergi jumpa doktor ? takut pun ade sbb saya nie dah nak dekat setahun kawin tapi belum ada rezeki lagi.. harap akk boleh membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... faham2 perasaan takut macam mana. apa2 pun kena la redha sebab byk kemungkinan. tapi apa kata, beli lagi satu upt test tu n check balik hari ahad ni ke (15/11). kalau ada 2 line jugak pegi la jumpa doktor. tak kisah la kabur or tak. hormon HCG paling banyak ada time subuh2 tu. so bangun je subuh hari tu n kencing pertama tu terus check. :)

      Delete
  15. Salam kak, nak tanya,test upt sy sama mcm dlm gmbr akk tu..sy test mse 4 ari lewat period.. sy pregnant ke ek ? sy confuse..sbb mggu ni nk pg becuti kt themepark.. sy takot nak lasak sangat.. sbb dgn harapan sy btol2 pregnant la..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... kalau ini kali pertama, saya rasa lasak sikit takpe kot... lasak yang agak2 je laa.. Tapi kalau dah memang ada sejarah keguguran, baik dok diam2 dan lagi seminggu buat test lagi. Di samping tu, jaga pemakanan. elakkan sesuatu yang bersifat tajam.. macam air tebu ke, nanas muda ke, air pepsi ke... selain tu, boleh la mula amik supplemetn folic asid tu...

      Delete
  16. Salam kakak2 smua...saye nk tye blh x..saya dh kwin bru 4 bulan...mse kwin buln 8,9 tu sye dtg period biasa 8 ari bulan..pas tu bulan 10 sye dtg period 11 ari bulan..n then bulan 11 nie sye xdtg2 buln lg smpai dh nk abs buln dh ni...dh miss dri period dh....tpi ble sye wt upt dpt stu line je...tpi buln ni kerap sngt sakit2 kepale,bdn pns,pinggang sakit2,tapak kaki sakit,lg2 perut sakit mcm nk uzur rase tpi xuzur pn....cm mane ek kak...kte xfhm sngt la bnde2 nie..sbb dh byk kali wt upt tetp 1 line jgk..

    ReplyDelete
  17. Salam kakak2 smua...saye nk tye blh x..saya dh kwin bru 4 bulan...mse kwin buln 8,9 tu sye dtg period biasa 8 ari bulan..pas tu bulan 10 sye dtg period 11 ari bulan..n then bulan 11 nie sye xdtg2 buln lg smpai dh nk abs buln dh ni...dh miss dri period dh....tpi ble sye wt upt dpt stu line je...tpi buln ni kerap sngt sakit2 kepale,bdn pns,pinggang sakit2,tapak kaki sakit,lg2 perut sakit mcm nk uzur rase tpi xuzur pn....cm mane ek kak...kte xfhm sngt la bnde2 nie..sbb dh byk kali wt upt tetp 1 line jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... masa anak dara dulu, period memang tetap ke or macam mana? kalau dah memang tetap n tak pernah miss, gejala yagn awak cakap tu memang petanda. tapi kalau dah memang jenis period tak tetap so test upt tu memang betul la. susah nak cakap ek... tapi ada je orang yang mengandung tapi masa awal2 test tu 1 line je... bila pegi jumpa doktor, rupanya dah ada 4 minggu. kalau masih belum period sampai bulan 12 ni, pegi la jumpa doktor. dia boleh terus scan je untuk sahkan. cuma nasihat saya kalau memang plan untuk mengandung, perkara penting yang perlu kita buat ialah;
      1. stop semua fast food.. kfc mcd tu lupakan buat sementara
      2. kalau jenis yang suka makan asam or jeruk, dah elok sangat untuk berhenti termasuk junk food yang lain2...
      3. start makan benda berkhasiat
      4. pegi farmasi beli asid folic.. makan sebiji sehari... (saya dulu, kahwin je terus start makan asid folic ni)
      5. and off course kerap bersama terutama waktu subur...

      insya Allah... apa yang penting jangan stress dan jangan terlalu berharap... orang kiri kanan memang suka bertanya 'dah ada isi ke...' awak relax and enjoy first phase perkahwinan ni... kalau Allah dah tetapkan rezeki kita cepat, cepat la kita dapat anak...

      :)

      Delete
    2. Mase sye ank dara slalu kne tetp kak 8 ari buln xpnh ad mslah period pn...tu yg sye pelik knpe bulan 10 tu sye kne 11 ari bulan..makin lambt..pas tu terus xde dh dtg period buln 11 nie...
      Okey kak thank ea bgthu..sbb kte bkn thu n fhm sngt bnde2 nie...kte akn ikt ckp akak tu..terima kasih kak..insyallah mudahan ad rezeki kak..

      Delete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Salam kak nak tanya.. Saya bersama dgn suami 5hari sebelum period berturut-turut.. Contoh period saya dpt 12/1 n saya dgn suami 5 bersama.. Saya sepatutnya keluar period 4-5hari.. Tp period saya just keluar 3hari je.. Lps 2 3 hari dah hbs period dia mcm keluar tompok2 darah coklat sikit.. Start 20/1 saya mula pening2.. Bangun pagi saya rasa pusing.. Saya tak boleh bau asap rokok mesti nak muntah.. Selera mkn pn kurang.. Saya baru bt UPT tp result negative.. Tkde samar2 mcm akak.. Tanda2 dah ada.. Possible ke utk saya pregnant? Suami saya tetap kata yg saya mengandung.. Harap dpt bantu saya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... hmmm apa yang akak faham kat sini, yang awak bersama 5 hari berturut tu sebelum period kan? kalau ikutkan circle kita, waktu tu bukan waktu subur. apa yang akak faham selama ni, waktu subur tu 14 hari selepas period. mcm kes awak, 12/1 awak period jadi waktu subur adalah bermula pada 25/1. tapi nak tanya, awak baru kahwin ke? kalau possibility nak mengandung pun sebab bersama yang sebelum2 ni (waktu subur). tapi awak dah period pun dan boleh jadi untuk mengandung tu agak tipis. ini hanya andaian dari akak je. susah nak cakap sebab setiap perempuan tu ada circle period dia sendiri... mungkin waktu subur awak bukan 14 hari selepas period. kalau nak tahu lebih lanjut, boleh google cara kira waktu subur. owhh yaa.. tanda2 yang aawak alami tu, boleh jadi ia hanya kebetulan. sebab perempuan yang nak period ni pun ada symptom macam awal kehamilan jugak...

      Delete
    2. Salam.saya suka baca blog saudari terutamanya tajuk ni sebab saudari rajin reply kpd semua pertanyaan dgn sehabis baik. Alhamdulillah.skrg saya tgh hamil dlam 6 mnggu.tapi sntiasa risau dgn keadaan kandungan.dan spt saranan saudari saya mmg sgt mengelak dari makan fast food. Tapi baru2 ni saya ada mkn asam or jeruk sbb trasa loya kan.Harap2 xberi kesan kpd kandungan saya ye.Ini kehamilan pertama saya sejak saya menikah pda bulan 12 tahun 2015.

      Delete
    3. Salam.saya suka baca blog saudari terutamanya tajuk ni sebab saudari rajin reply kpd semua pertanyaan dgn sehabis baik. Alhamdulillah.skrg saya tgh hamil dlam 6 mnggu.tapi sntiasa risau dgn keadaan kandungan.dan spt saranan saudari saya mmg sgt mengelak dari makan fast food. Tapi baru2 ni saya ada mkn asam or jeruk sbb trasa loya kan.Harap2 xberi kesan kpd kandungan saya ye.Ini kehamilan pertama saya sejak saya menikah pda bulan 12 tahun 2015.

      Delete
    4. Salam.saya suka baca blog saudari terutamanya tajuk ni sebab saudari rajin reply kpd semua pertanyaan dgn sehabis baik. Alhamdulillah.skrg saya tgh hamil dlam 6 mnggu.tapi sntiasa risau dgn keadaan kandungan.dan spt saranan saudari saya mmg sgt mengelak dari makan fast food. Tapi baru2 ni saya ada mkn asam or jeruk sbb trasa loya kan.Harap2 xberi kesan kpd kandungan saya ye.Ini kehamilan pertama saya sejak saya menikah pda bulan 12 tahun 2015.

      Delete
    5. Wsalam... trima kasih sbb sudi baca blog saya yg xseberapa ni. Huhu. Dah berapa minggu xupdate sbb tgh berpantang. Tentang asam jeruk tu kalau termakan sikit xpe. Biasa la time mengandung bila tekak teringin or loya. Tp jgn amalkan sbb xelok. Lebih elok makan epal hijau. Awal2 kehamilan ni kena jaga elok2 sepanjang 1st trimester. Sbb kandungan sgt frigile. Apa pun bykkan rehat n takecare.

      Delete
    6. Wsalam... trima kasih sbb sudi baca blog saya yg xseberapa ni. Huhu. Dah berapa minggu xupdate sbb tgh berpantang. Tentang asam jeruk tu kalau termakan sikit xpe. Biasa la time mengandung bila tekak teringin or loya. Tp jgn amalkan sbb xelok. Lebih elok makan epal hijau. Awal2 kehamilan ni kena jaga elok2 sepanjang 1st trimester. Sbb kandungan sgt frigile. Apa pun bykkan rehat n takecare.

      Delete
    7. Slmt pgi smua,,kak sya nk tnya ni,28/12/2015 sya last dtng haid,bln2 sya test hcg positive,14/4/2016 dktr scan x nmpk,cek urine negative,esok nya sya x puas hti sya cek lgi hcg d rmh,,,dan kptsn nya ada dua line tpi x terang,,,apa tu tnda sya mngndng/tidak....

      Delete
    8. This comment has been removed by the author.

      Delete
  21. Salam sis,
    sy dh 4hari lewat period, tanda2 mcm pening, mual pon ada.. kadang2 lau tk mkn ase loya tp dh mkn asik lapar je huhu.. then kt opis ase penat je , cepat rasa mengantuk .. possible ke ye pregnant? Huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... honestly saya tak boleh bg jawapan positif atau negatif selagi tak buat upt. Tp tanda2 yg jd tu kemungkinan positif. Tp check dulu la...

      Delete
    2. Salam... honestly saya tak boleh bg jawapan positif atau negatif selagi tak buat upt. Tp tanda2 yg jd tu kemungkinan positif. Tp check dulu la...

      Delete
  22. Assalam.. sy nk bertanya, sy punya kitaran hari period xtetap, kekadang dtg awal bulan kekadang dtg hujung bulan, last period sy untuk bulan march 2016 pada 15-19 march 2016, sekaranv da 11 hb april 2016, sy rasa bahagian ari2 sy mcm nk terkencing tapi xterkencing, rasa yg sesuatu sangat.. sy pun xfaham... adakah tu tanda sy mengandung.. tapi sy xcheck guna upt lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam... kalau ikut tarikh 11april tu sepatutnya awak period. Kalau masih tak datang period smpi seminggu, baru check upt. Tanda2 yg awak alami tu tak boleh nk agak tu tanda hamil or tak. Sbb ada org sebelum period dia akan ada simptom mcm org pregnant

      Delete
  23. Slmt pgi kak,,brtnya,sya last dtng haid 28/12/16,,,bln 2 sya test hcg ada dua line,tpi yg stu x terang,lps tu p klnk krjaan pada 14/4/16 dktr scan x nmpk,cek urine negative,x puas hati esok pgi nya sya test hcg dua kli dan kptsn sma ada dua line tpi satu x terang,apa tu tndanya positive/negative???.....

    ReplyDelete
  24. Slmt pgi kak,,brtnya,sya last dtng haid 28/12/16,,,bln 2 sya test hcg ada dua line,tpi yg stu x terang,lps tu p klnk krjaan pada 14/4/16 dktr scan x nmpk,cek urine negative,x puas hati esok pgi nya sya test hcg dua kli dan kptsn sma ada dua line tpi satu x terang,apa tu tndanya positive/negative???.....

    ReplyDelete
  25. thank you informasi sangat bagus dan bermanfaat

    ReplyDelete
  26. Salam kakak2 smua...saye nk tye blh x..saya dh kwin bru 4 bulan...mse kwin buln 8,9 tu sye dtg period biasa 8 ari bulan..pas tu bulan 10 sye dtg period 11 ari bulan..n then bulan 11 nie sye xdtg2 buln lg smpai dh nk abs buln dh ni...dh miss dri period dh....tpi ble sye wt upt dpt stu line je...tpi buln ni kerap sngt sakit2 kepale,bdn pns,pinggang sakit2,tapak kaki sakit,lg2 perut sakit mcm nk uzur rase tpi xuzur pn....cm mane ek kak...kte xfhm sngt la bnde2 nie..sbb dh byk kali wt upt tetp 1 line jgk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsaalam... hmmm dari bulan 11 awak tak dtg period smpi sekarang? Lama sgt dah tu. Kalau period sebelum ni tetap n setiap bulan tak pernah miss, baik pegi jumpa doktor. Kdg2 tanda yg awak alami tu xsemestinya tanda awal kehamilan. Mumgkin ada masalah lain. Jd dari berteka2 positif or negatif, baik la dpt nasihat doktor.

      Delete
    2. Wsaalam... hmmm dari bulan 11 awak tak dtg period smpi sekarang? Lama sgt dah tu. Kalau period sebelum ni tetap n setiap bulan tak pernah miss, baik pegi jumpa doktor. Kdg2 tanda yg awak alami tu xsemestinya tanda awal kehamilan. Mumgkin ada masalah lain. Jd dari berteka2 positif or negatif, baik la dpt nasihat doktor.

      Delete
  27. Salam sis.. sy nk bertanya.. sy mgndng ank ptma slps 2 1/2 thn bkhwin(2010) ank ke2 (2013) skrng tgh busha untk ank ke3.. last perd sy 31.3.2016.. kalau sy buat prgncy test skrng 21.4.2016.. leh dct ke?? Ke sy kne tggu lg smpai sbln or lbh ckit.. x sbr nk tau hml ke x.. mslhnye sy x la krp bsma suami sbb suami kdng2 kje smpai mlm.. ada msnye kmi bersama 2/3 mlm berterusan kdng2 2 3 ari bru sekali bsame..bkemungkn untk hml tggi ke rdh ye sis??

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  29. Darla of someone21 April 2016 at 19:23
    Salam sis... sy hari ni baru hari ke3 lewat period.. tp hati meronta2 nk cek upt.. husben bli upt yg plg accurate kt farmasi n kptsn samar2 mcm sis punye kt atas.. xtau nk kata punya hepi sgt.. tp husben kate jgn mgharap dlu sbb samar2 line ke2.. so skrg kne gi cek doctor.. kalau cek doktor, dh bleh scan ke cmne ye sbb awal lg kn.. atau kne tggu sminggu lg..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam... yup betul tu.. awal lagi kalau nak scan.. tunggu dah masuk 7minggu ke atas. tapi kena pegi klinik pakar O&G.. kalau klinik biasa, selalunya diorang soh datang balik 4 bulan ke atas.

      Delete
  30. Aslm...hari subur saya 6hb haritu....sekarang ade rasa panas badan dan penin kepala...bila patut nye saya boleh check upt....dah lama berusaha...tahun 2013 pernah buat operation cyst....harap2 la rezeki saya tahun ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. hmm period bila sepatutnya?? kalau dah miss period seminggu baru buat upt. kalau lepas tarikh subur tak sesuai lagi.

      Delete
  31. Aslmkum ...sy dh stahun lbh brumah tgga dn blm ad zuriat lagi.sblm kawen period ok lepas kawen period jd xmenentu.skrg ni dh 2 bulan xdtg cek upt positif tp blur...bdn rasa sakit2 kerap demam...adkah sy hamil walaupn period xmenentu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... hmm selalunya kalau dah line tu kabur maknanya positif. tak semestinya terang baru hamil. tentang period tak menentu tu bukan halangan utama. kalau dah nak lekat, lekat jugak. tapi apa pun awak pegi la jumpa doktor untuk sahkan..

      Delete
  32. Hi sis, maaf bertanya . 2 hari lepas 27.7 saye ad buad upt dan result nye adalah positif . tak puas hati beli yg digital punya juga positif pregnant 2 - 3 ..tapi period saye patut nya 30/07 .. means sye positif sebelum delay period lagi , nak comfirmkan dgn dokter takud plak sbb nnt dokter ckap belum delay knape jmpe dokte .. boleh bagi pandangan ? terima kasih .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm bila tarikh hari pertama last period?? masa period tu datang mcm biasa ke or sikit2? datang berapa hari? skang dah period or belum..

      Delete
    2. 01/07 .. mcam biase je .. cume yg saye perasan last period tu lmbat 3 hari .. lepas 3 hari keluar period mcam biase .dlam 4 5 hari .. period saye mmg normal 4 5 hari je .. smpai skang belum period ..

      Delete
    3. hmmm kemungkinnan besar, 1/7 tu bukan period biasa tu. tapi awak positif pregnant. mmg ada kes yang awal pregnant masih turun darah. ada orang kata tu balance2 period kita.. proses penempelan telur pada dinding rahim pun boleh turun darah sikit. utk period yang patutnya 30/7 ni kalau masih tak datang jugak, buat la upt test lagi sekali... kalau masih 2 line tu, tahniah ler... ehh jangan lupa jumpa doktor tau... :)

      Delete
  33. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  34. Terima kasih banyak, informasinya sangta menarik bu

    ReplyDelete