Thursday, 19 October 2017

Pencarian KAFA sesi persekolahan 2018 di Bandar Saujana Putra

Salam,

Tahun depan merupakan tahun yang penting bagi saya.  Ini kerana pertama kali nak merasa 'keseronokan' anak masuk darjah 1.  Sebelum saya bukak cerita tragis registration untuk sekolah kebangsaan, meh saya nak cerita tentang KAFA (Kefahaman Asas Fardu Ain) yang saya pilih untuk Danial tahun depan.

KAFA ni actually bukan la wajib untuk dipatuhi dalam sistem pendidikan kat Malaysia ni.  Tetapi ia satu kelebihan untuk anak kita untuk menimba ilmu fardu ain yang wajib untuk semua umat Islam.  Dengan harapan, Danial dapat mengenal lebih ilmu pengetahuan tentang pembelajaran agama Islam selain belajar mengaji semata2.  Kat sekolah pun dah ada subjek Pendidikan Islam tapi tak salah pun kalau kita bagi extra sikit.  

Sekolah yang dipilih ialah;

Pusat Pengajian Al-Mansoorah yang berdaftar sepenuhnya dengan JAIS.  Ini merupakan cawangan kedua bagi Al-Mansoorah yang mana asalnya sudah beroperasi di Taman Putra Perdana, Puchong Selangor.  



Dekat sini ada menawarkan 4 jenis pilihan pengajian;

1. Pra Sekolah
Umur: 4 Tahun - 6 Tahun 
Aliran :Agama dan Akademik

2. KAFA /  Tahfiz
Umur: 6 Tahun - 12 Tahun
Aliran : Agama

3. SRI Tahfiz Integrasi
Umur: 6 Tahun - 12 Tahun
Aliran: Agama dan Akademik

4. Fardu Ain / Tilawah Al-Quran
Kanak-kanak / Dewasa

Oleh kerana Tahun 1 di Sekolah Kebangsaan nnt adalah sesi petang, jadi untuk KAFA automatiknya saya kena pilih sesi pagi.  😁😁😁

Berikut adalah yuran bagi KAFA sesi 2018

Pendaftaran : RM450 (pelajar baru)
Jumlah ni dah termasuk buku teks.  Manakala buku2 latihan boleh di beli pada Open Day nnt iaitu 25 Disember 2017.  Uniform pun kena beli sendiri.

Ni rupa uniform dia... macam sekolah kebangsaan cuma ni color hijau.  Gambar kredit : Blog Al-Mansoorah
Untuk yuran bulanan, RM100 dikenakan dan sekiranya termasuk pakej transit ada tambahan RM120. Jadi bulan2 parents kena bayar RM220 sahaja.  

Itu sahaja la serba sedikit butiran tentang Pusat Pengajian Al Mansoorah Bandar Saujana Putra ni.  Kalau ada parents yagn tercari2, boleh la masukkan sekolah ni dalam senarai untuk dipertimbangkan.  Owhh ya.. kalau ada yang tertanya Al-Mansoorah ni kat SP mana, lokasinya adalah di SP1/2 iaitu deretan shoplot yang dekat dengan bulatan tu.  

Sebarang pertanyaan, boleh terus contact;
Ustazah Mazlina: 012-926 8020
Ustaz Khairul : 018-246 8075

Sekian.. 

Notakaki:  Semoga Danial serasi dengan jadual persekolahan dia tahun hadapan.  Amin. 



Wednesday, 18 October 2017

Planner 2018 by Salaam Paperie

Salam...

Tahun 2018 lagi 2 bulan lebih je dan seperti biasa hati tak keruan kalau tak dapat planner baru.  Kenapa ntah perangai macam ni.  Tapi saya memang planner addict cuma tak kreatif sangat laa macam ada sesetengah orang tu, planner dia dah macam scrapbook.  Penuh sticker comel2, label, dan life journal yang wowww... Diorang lukis sendiri tau.  Jealous kami tengok.

Maka bermula misi Planner Hunt yang sangat best!!!


Ada 2 pilihan.  Saya team purple
Setelah difikir2 tahun 2018 saya memilih planner dari Salaam Paperie seperti dalam gambar di atas.    Saje nak dapat feel baru. huhu.

Kalau dulu2 saya hanya bergantung kepada planner yang kementerian bagi free tu.  huhu.   So dapat la semua orang planner yang sama konsepnya.  Nak beli planner cantik2 semuanya shipping dari oversea yang harga jadi tripple mahalnya.  Jadi cuci mata je laa. 

Tapi sejak dua menjak ni ramai pulak yang jual planner sama cantik macam yang saya nak tu.  Apa nak tunggu lagi.  Terus Add to Cart je laa. hehe.

Ok berbalik kepada 2018 Muslimah Life Planner saya tu, ia agak berbeza dari yang saya beli sebelum ni.  Ini beza dia;


Nampak tak?  Kalau nak lebih jelas ni saya letak comparison


Catatan harian dimuatkan secara mingguan dalam satu mukasurat.  Planner jenis ni sangat sesuai bagi mereka yang suka buat mind map tu.  Buat ringkasan je.  Berbeza dengan planner sebelum ni (kanan), saya boleh mengarang cerita untuk setiap hari bulan tu.


Selain tu, setiap bulan ada monthly checklist nya sendiri dan disusun dalam setiap monthly section.


Kiri: Monthly Focus
Kanan: Money Matters

Dan ini pulak weekly checklist yang disusun dalam selari cacatan mingguan (kiri).  Yang kanan tu checklist planner 2017 saya.  ada Fitness checklist lagi.  Catatan berat badan tu sampai September je sebab berat makin naik.  haha terus sentap.


Meh saya zoom sikit weekly checklist ni


Kiri: Tugasan Mingguan
Kanan: Ibadah Checklist.  Sangat bagus dan boleh track solat kita hari2.  Mana la tahu ada yang kena qada solat ke.  Semua ada tercatat kat situ.

Best kan!!

Dan ini antara yang ada dalam LifePlanner Salaam Paperie ni
Self reflection

Financial and Personal Goal
Hopes and Dreams
Lessons from last year
Right way to cover aurah

2018 Muslimah Life Planner dari Salaam Paperie ni banyak memudahkan kita untuk menjadikan sesuatu matlamat itu lebih realistik.  Ini kerana setiap checklist tu membantu kita untuk menulis impian yang lebih detail.  Dah la weekly plan tu lengkap dengan task for the week, lepas tu ada ruangan appointment minggu tu.  kalau nak terlupa pun susah.  Lain laa planner tu cantik tak terusik sampai hujung tahun. huhu.  Jangan camtu tau. rugi je beli.  Bila kita manfaat kan planner sebaik mungkin, baru la tau selama ni banyak masa terbazir begitu sahaja dan belajar la untuk memperbaikinya.  haa lepas tu sila buat yearly review. baru hang tau. hehe.

Ok itu semua yang best2.  Setelah dibelek2 planner ni ada 2 perkara je yang ciri2 planner yang saya nak tapi takde kat planner ni iaitu

Monthly Tag

January February March April dan seterusnya...
Benda ni penting kerana memudahkan saya untuk mencari muka surat pertama bagi bulan yang dikehendaki.  Tapi ia tak la mengganggu sangat sebab kita boleh gunakan kreativiti kita menghias planner tu dengan label atau sticker yang comel2.

Nak Kertas Tebal Sikit

Kalau boleh untuk 2019 nanti guna la kertas yang tebal sikit je dari sekarang.  sebab nak bukak setiap helaian tu kena berhati2 sebab takut terkoyak kat area ring tu.

Secara keseluruhan, kalau anda rasa cukup kreatif atau nak belajar untuk menjadi kreatif, Planner Salaam Paperie ni sangat sesuai dan saya saya sangat sukakan nyaaa. yehaaaa.

Ok itu je. Saya bagi 4.5 bintang.☆☆☆☆

RM 59 termasuk postage akan dapat semua ni... Planner 2018, Sticker & Note pad
Best kan.  Tak sabar nak menyonteng dan berangan. hehe





Notakaki: Happy Planning

Friday, 13 October 2017

Kehilangan itu telah mengubah saya

Salam

Dah bulan Oktober pun.  Sebenarnya bulan ni tiada yang berbeza dari bulan2 lain.  Sama je.
Cuma masa tengah belek2 planner ternampak sticker 'Happy Birthday Mama... Call her' kat tarikh 1hb.  Tarikh tu merupakan hari jadi mama dan kalau mama ada lagi umurnya baru masuk 66 tahun.  hmmm.  

Semasa hayatnya pun mama jenis yang tak suka sambut birthday dia.  Kalau tak beli kek pun dia tak heran.  Cukup laa kalau anak2 ingat nak call dia.  Tapi bila mama dah takde ni mula la rasa nak buat macam2 untuk mama.

Hmmm dah 2 bulan pun mama pergi meninggalkan kami.  Bila saya ada di sini, perasaan kehilangan tu tak terasa sangat.  Cuma setiap kali solat, memang tak pernah lepas dari mendoakan untuk mama.  Cuma masa awal2 mama meninggal dulu saya masih mendoakan agar mama diberikan kesembuhan.  Padahal mama dah takde.  iskk iskk

Bila saya ada kat Taiping, kehilangan tu menyeksa sangat.  Tengok katil mama, tengok pinggan mangkuk dia, tengok baju2 tergantung tak terusik.  Waktu tu mesti terbayang kelibat mama dalam rumah.  seakan dia ada je tengah tengok tv rancangan kegemaran dia. 

Saat ketiadaan mama dalam hidup saya, rasa macam takut.  Dah takde orang nak menegur kalau buat salah.  Takde orang nak ingat2kan tentang solat, kebaikan doa dan macam2 lagi.  Sampai rasa, betul ke apa aku buat ni..  

Tapi saya masih ada abah.  Kalau dulu, saya rasa abah sentiasa ok.  Sebab abah jenis berdikari sejak mama sakit.  Nak makan ke, nak cari baju, nak kemana2 semua dia buat sendiri.  Kalau demam pun pandai la dia makan ubat sendiri.  Tapi bila mama dah takde, persepsi tu dah berubah.  Saya nak berbakti selagi mampu dan buang je ego yang ada dalam diri.  Itu je orang tua yang saya ada.  Pernah sekali tu saya nampak abah belek handphone saya.  Saya pun tanya la abah cari apa.  "Abah cari gambar mama... " hmmmmmmmmmm



Notakaki:  Mama.. rindunya.  

Monday, 9 October 2017

Fun Run paling penat dalam sejarah

Salam,

Selesai jugak event Columbia Asia UV Night Run 2017...

pheww 😰 πŸ’ͺ

Acara yang happening dengan crowd yang best malam tu rasa macam nak lagi nak lagi. hehe.  Dengan lebih 2000 orang peserta yang menyertai kempen kesedaran tentang breast cancer menjadi malam tersebut hangat walaupun siang tu hujan renyai2.

Saya taknak olah banyak2 tentang fakta malam tu tapi nak cerita pasal berlari sambil dukung cik piya... boleh bayang ke kome semua.  3KM rasa macam 10km je.  haha.  Sebelum bertolak ke cyberjaya malam tu, saya dah tanya husband takmo bawak stroller ke?  Dia cakap tak payah.  haihh macam tak kenal anak dia si piya tu.  Kalau dah dukung adik, mesti dia pun nak dukung sambil buat lembik badan konon tak larat jalan.  Sudahnya 3km saya dukung dia.  Cuma Danial je yang ikut jalan kaki sama.  Tapi tu laa... esoknya tu dia demam.  huhu.  Masa petang tu dia dah mengadu tak sedap badan, tapi saya ingat karang ok la tu sebab dah bawak berjalan.  Tapi budak adalah budak.  Mana la dia larat nak berlari atau lebih tepat lagi berjalan sejauh 3km tu... Cian anak mama . huhu.

Sudahnya, saya ni satu badan dari atas sampai bawah sakit2 sampai  ke hari ni...

Meh saya nak share sikit kemeriahan malam tu.  

Baru sampai... muka boleh senyum lagi

Konon nak effect kurus...

Neon

Orang tengah warm up, kami sibuk selfie
 
Cik Piya

Selfie kembang kempis hidung. 
Sampai pun ke garisan penamat

Muka seronok dapat air milo.. huhu
Notakaki:  Next time sila bawak stroller ye. heheπŸ’žπŸ’žπŸ’žπŸ’ž



Thursday, 21 September 2017

Columbia Asia UV Night Run 2017

Salam

Bersempena dengan bulan kesedaran kanser payudara Oktober ini, Columbia Asia akan menganjurkan satu acara larian amal bagi meningkatkan kesedaran orang ramai mengenai penyakit tersebut.  Larian amal tersebut akan diadakan pada 7th October 2017 di Taman Tasik Cyberjaya bermula pada pukul 8.30malam.  

Sudah 2 tahun  berturut acara seumpama ini diadakan dan ia akan disalurkan kepada Breast Cancer Welfare Association (BCWA).  Segala sumbangan adalah untuk kegunaan program pendidikan dan komuniti yang dikendalikan oleh BCWA.

"Dari jumlah penyertaan yang begitu ramai sekali, kita tahu bahawa masyarakat Malaysia sangat menyokong program sebegini iaitu kempen kesedaran tentang penyakit kanser payudara" - Puan Engku Marina Engku Hatim (Penganjur/Pengurus Besar Columbia Asia).

Columbia Asia UV Night Run 2017 mengadakan 2 kategori iaitu 3km dan 10km.  Bertema kan UV, para peserta akan berlari dengan 'glowing in the dark' iaitu muka akan dicat neon dan memakai gelang neon di pergelangan tangan.  Setiap peserta akan dibekalkan 'LED wrist band' yang akan memantulkan cahaya dalam gelap.  Terima kasih juga kepada Supperclub TREC KL deejay, Ira Roslan aka Irama dan tidak ketinggalan kepada emcee/televisyen/host/former Capital FM deejay dan 2012/2013 winner of FHM's Most Wanted Woman in the World iaitu Patricia K.

Berikut adalah para penaja Columbia Asia UV Night Run 2017 iaitu Brooks sport apparel, 100 Plus dan Nivea.

Penyertaan telah pun penuh iaitu 2000 peserta semuanya dan diharap acara ini sedikit sebanyak dapat meningkat kesedaran tentang pencegahan kanser payudara dan juga dapat memberi sokongan kepada yang sedang menderita akan penyakit ini - Puan Engku.


Notakaki: tak sabar nak tunggu 7hb nanti... jom lari...

Friday, 15 September 2017

Cara menggunakan Serum untuk Wajah dengan Betul

Salam,

Ramai yang tak tahu betapa pentingnya penggunaan serum untuk kulit wajah kita. Dengan amalan serum yang konsisten, percayalah kulit akan nampak lebih halus dan cerah sekata. Ini kerana tugas serum adalah merawat dari dalam kulit dengan lebih berkesan.
Kalau kita dah memang hari-hari cuci muka, pakai pelembab pakai pelindung UV tapi tak pakai serum. Sayang je usaha tu kerana kulit tidak mendapat nutrisi secukupnya.

Mari saya kongsi cara menggunaka serum dengan betul
πŸ’œ Lepas mencuci muka, biarkan ia kering dengan sendiri atau tepuk2 manja dengan tuala bersih.
πŸ’œ Dengan keadaan kulit yang masih segar tu, titiskan serum ditapak tangan (2 titis) dan oles keseluruhan kulit wajah anda. Jangan gosok atau urut. Hanya tepuk perlahan-lahan menggunakan jari – jemari anda dengan lemah gemalai…ewaaahhhh
Itu kalau kulit normal…


Kalau kulit sensitive, 
Lepas bersihkan wajah tu tunggu 10 minit dulu sebelum oleskan serum. Sama juga, hanya tepuk-terpuk manja dengan jari-jemari anda
πŸ’œ Sekiranya kulit anda jenis kering, boleh guna pelembab selepas tu. Serum bukan pelembab jadi guna la ia perlu agar kulit sentiasa moist and supple. (lembab dan lembut)

Ni saya share sikit antara feedback yang diterima dengan penggunaan Serum Mary Jardin


Nak tahu kebaikan serum Mary Jardin ni? kita tunggu post seterusnya.. Walaubagaimanapun anda boleh hubungi saya untuk sebarang pertanyaan

017-4646225 (Ayu)

Notakaki:  tahu tak, serum ni mengandungi SPF30 yang mampu melindungi kulit dari sinaran UV serta berfungsi sebagai anti-aging serta merawat kulit luar dan dalam πŸ’“

Thursday, 14 September 2017

Hari Sukan Tadika ABS Bandar Saujana Putra

Salam...

Ini merupakan post tertangguh sekian lama... uhuk uhuk


Dah berbulan dah pun sukan ni dan saya baru nak update.  aiseyyy


Sukan tahunan ABS kali ni diadakan di Dewan Sekolah Menengah Kebangsaan Taman Desaminium.   Syok jugak buat sukan dalam dewan nih sebab tak la berpanas budak2 tu dan kita yang menonton dan tukang sorak ni tak basah peluh. huhu


Tahun ni Danial dapat rumah hijau yang membawa simbol katak dan kali ni dia berpeluang menjadi pembawa bendera Selangor pada pembukaan sukan.  Ceh ceh kemain lagi ye


Masa acara yang melibatkan Danial saya tak sempat nak ambil gambar banyak2.  Seronok bersorak sampai lupa nak snap.  Dahtu pulak nak mengawal si Safiyya ni lagi.  Boleh pulak dia masuk dalam gelanggang budak2 tu. haihhh






Bila dah last tu keputusan pun diumumkan dan rumah hijau menduduki tempat keempat... ok laa nak... Satu yang penting ialah bila pertandingan melibatkan budak2 ni, kesemua ada hadiah.  Jadi diorang tak la terasa sangat.  Lagi satu bukan diheran pun apa dalam bungkusan tu.   Yang penting dapat hadiah.  Seronok sangat. huhu.  owh yaa, saya juga dapat hadiah cabutan bertuah.  kira ada la habuan setelah berpenat lelah menjadi pompom girl. hehe


Ni saya share sikit video pembukaan dari murid 6 tahun.  

video

Notakaki:  Seronok sukan sekolah tadika ni... huhu

Friday, 18 August 2017

Jom Beli T-Shirt Sukan SEA KL 2017 tanda sokongan

Salam,

Kehangatan Sukan SEA KL 2017 semakin terasa.  Satu demi satu pingat emas terkumpul menjadikan Malaysia di tempat teratas.  

Syabas Malaysia πŸŽ‡πŸŽ‡πŸŽ‡πŸŽ‡

Dari yang tak minat sukan terus tiba2 bersembang pasal sukan. haha... anak sape la tu.. 

Tadi tengah beli makanan tengah hari ternampak la geng2 reporter ni pakai t-shirt SEA Games.  ehhh cantik la pulak.  terus rasa nak beli satu.  kalau dah perempuan....hmmm

Cari punya cari, baru tau yang LAZADA ada jual.  Bukan setakat T-shirt je tetapi segala tok nenek merchandise dia jual.  Siapa yang kaki online shopping macam saya ni sesuai sangat grab buat kenangan sebagai tanda sokongan.  

Ni saya bagi link jualan merchandise Sukan SEA kat Lazada

T-Shirt SEA Game KL2017 Lazada MY

T-Shirt Sukan SEA Kuala Lumpur 2017


nah kita belanja sikit antara design yang ada...




Notakaki: saya tak jual baju sukan sea ni tau.  saya hanya share kat mana nak beli..  nak beli kat mana?? ye betul. klik aje link tu bagi memudahkan pembelian anda kat Lazada...

Thursday, 17 August 2017

Rindu yang tiada lagi berbalas

Salam

#innalillahiwainnailayhirajiun
Al-Fatihah

Akhirnya segala kesakitan mama telah pun berakhir pada 10 Ogos 2017 tepat jam 11.39 malam.  Dalam sedih saya tetap bersyukur kerana mama tidak lagi perlu menanggung segala kesakitan yang dialami sejak kesihatannya tidak menentu.

Nosocomial Sepsis.  Begitulah yang tercatat dalam surat daftar kematian mama di ruangan SEBAB KEMATIAN.  Dalam bahasa yang mudah ia adalah jangkitan kuman dalam darah.   Dengan keadaan jantung yang semakin lemah agak sukar untuk mama sembuh seperti sediakala.  Doktor pun dah bagi hint anytime jantung  boleh terhenti.  πŸ’”πŸ’”πŸ’”

Bagaimana ye rasanya bila dah takde ibu?
Sukar nak digambarkan dengan kata.  Rasa kehilangan tu bagai mencengkam dalam sanubari saya.  Di dalam kesukaran nak menerima hakikat, saya tetap redha.  Mama dah pun tenang berada di alam lain... Cuma ada masanya saya bagai terasa mama masih dirawat di hospital.. huhu

Malam tu...
Abah call bagitahu pihak hospital maklumkan mama tengah kritikal.
Allah
Allah
Allah

dan tak sampai setengah jam, mama dah pun menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Jenazah dibawa pulang ke rumah malam itu juga.  lebih kurang pukul 2.45am van jenazah hospital sampai.  Saya masih dalam perjalanan pulang ke Taiping.  Sepanjang perjalanan ada masanya terlelap dan kejap2 terjaga.  Saya cuba untuk tidur tetapi tak boleh.  Air mata ni macam tiada noktah. Selebat hujan malam tu.

Sampai je terasa berat sungguh kaki hendak melangkah ke dalam rumah.  Kalau ikutkah hati, nak je saya meraung depan pintu apabila melihat sekujur tubuh mama terbaring di ruang tamu.  Cepat tidurkan semula Shawqi kat dalam bilik.  Bila anak2 semua dah masuk ke bilik, terus saya ke bilik air mengambil wuduk dan cepat2 menemui mama.  Kain penutup ditarik dan terus memegang wajah mama... Sejuk dan kaku.  Masih ada sisa darah keluar dari hidung...

Saya dah kakak ipar bergilir2 bersih darah tersebut supaya wajah mama bersih.  Seusai solat subuh,  seorang demi seorang jiran2 datang melawat.  Alhamdulillah, ramai yang datang ziarah.

Dalam mengharapkan kelancaran urusan jenazah, tiba2 kami dimaklumkan nama mama tiada dalam senarai khairat kematian Masjid Al-Hidayah Asam Kumbang Taiping.  Menurut abah, dia dah masukkan nama mama.  Mujur abah ada simpan resit.  Tetapi setiap daerah pembayaran khairat kematian adalah tidak sama.  Menurut pihak pengurusan masjid, walaupun ada nama mama penama tersebut, ia tetap dikira satu nama iaitu nama abah.  hmm apa boleh buat.  Nak gantikan mama ke tempat abah pun tak boleh juga.  Dalam kegusaran itu, kakak ipar saya mendahulukan duitnya.  Jumlah pembayaran untuk menguruskan jenazah lebih kurang RM1000.  Alhamdulillah... mana nak cari kakak ipar yang baik ati macam tu.  Abah nak ganti balik tapi kakak dah niat sedekah pada Mama... 

Sepanjang jenazah masih dirumah, saya cuba untuk berada disisi mama, tapi bila terlalu ramai yang datang saya akan beredar dari situ agar memberi peluang jiran2 serta saudara mara menatap mama buat kali terakhir.  Saya hanya mampu termenung di tepi muka pintu bagaikan anak kecil yang bingung kerana ketiadaan ibu.  Sampai lah ada seorang jiran meminta saya duduk disebelah jenazah kerana ini merupakan peluang terakhir yang tiada gantinya.  πŸ˜’😒😒  

Dalam mengharap segala urusan hari itu dipermudahkan, ada juga yang bercakap2 kerana kami tidak membersihkan mama terlebih dahulu sebelum di bawa kemasjid.  ini kerana mama masih ditutupi dengan pakaian hospital.  hmmm kalau ikutkan nasihat yang lebih arif sebelum tu, menyarankan hanya sapukan minyak di sendi2 dan tidak perlu dibersihkan.  Lagi pun kurang dari 2jam mama akan dibawa ke masjid untuk diuruskan.  

Lebih kurang pukul 10.30 pagi van jenazah sampai dan membawa mama.  Itulah moment terakhir melihat mama keluar dari rumah buat selama-lamanya.  Sejurus itu, kami semua bergegas ke masjid dan saya terus tempat jenazah dimandikan.  Saya pernah mengikuti kursus pengurusah jenazah masa belajar di UUM dulu.  Menguruskan jenazah olok2 sangat berbeza dengan menguruskan jenazah ibu kandung.  Setiap tindakan dilakukan dengan deraian air mata.   Melihat adik yang teresak menambah sayu dihati.  Ya, kalau saya sedih apatah lagi dia.  siang malam menguruskan mama dengan sabar dan kehilangan ini sangat menyakitkan.  

Hampir jam 11.30, jenazah sudah pun disemadikan.  Cuaca mendung hari tu bagai mengerti perasaan kami.  Terasa seperti alam turut mengasihani mama.  

Usai sudah urusan mama di dunia ini.  Harap kalau ada yang membaca coretan saya hari ini dapat mendoakan dan hadiahkan Al-Fatihah kepada mama saya.  Terima kasih saya dahulukan.

Kehilangan ibu sesuatu yang sangat meruntun jiwa.  Sesiapa yang pernah merasainya pasti akan terasa kekosongan itu.  Hilangnya 1 nikmat yang tiada galang gantinya...

Al-Fatihah

Hajah Pahimah binti Haji Alang Ismail
1 Oktober 1951 - 10 Ogos 2017

Notakaki 😒😒😒

Cara-Cara Memenangi Hadiah Percutian ke Holland dengan susu Friso Gold

Salam,

Siapa kat sini yang wishlist dia nak pegi Holland??

Mungkin ini peluang anda πŸ’—πŸ’—πŸ’—



Maklumat Peraduan Friso Gold®:

Kini anda berpeluang untuk memenangi sebuah percutian keluarga ke Holland dan melawat ladang tenusu Royal FrieslandCampina apabila anda membeli susu tepung rumusan Friso Gold®!

Anda hanya perlu melakukan tiga langkah mudah berikut:
  • BELI susu tepung rumusan Friso Gold® Step 3 atau Step 4 untuk mengumpul mata. (1 X 900g = 15 mata; 1 X 1.2kg = 12 mata)
  • JAWAB satu soalan mudah: Friso Gold® 100% dihasilkan dan dibungkuskan di Holland. BENAR/SALAH
  • WHATSAPP jawapannya ke 012-6458311 dengan sebuah foto yang jelas sebagai bukti pembelian, nama penuh ibu atau bapa, tarikh lahir (DDMMYY) dan jantina, serta umur kanak-kanak tersebut (haruslah berumur 2-8 tahun bagi tahun 2017).


12 peserta teratas dengan mata terkumpul yang tertinggi sepanjang tempoh peraduan akan disenarai untuk melalui cabaran pemilihan akhir. Sekiranya terdapat keputusan seri, di mana kedua-dua peserta mempunyai jumlah mata terkumpul yang sama, peserta dengan penyertaan terawal akan tersenarai.

Hadiah-hadiah bagi pertandingan ini adalah seperti berikut:
Hadiah Utama x 2: percutian keluarga ke Holland serta lawatan ke ladang tenusu Royal FrieslandCampina bagi 2 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak!
Hadiah Pertama x 10: bekalan produk Friso Gold® selama 6 bulan (setara dengan 24 tin Friso Gold® 900g – Step 3 atau Step 4 bergantung pada umur kanak-kanak).


Tunggu apa lagi? Rebutlah peluang untuk memenangi percutian impian keluarga anda bersama Friso Gold®!

Mudah kan... Manfaatkan setiap pembelian susu tepung Friso Gold.  

Sekian.

Notakaki:  Safiyya suka sangat susu Friso Gold tu... tak perlu tambah coklat.  sebab sebelum ni dia dah taknak minum susu putih. semua kena perasa coklat.  

Bercuti ke Holland dengan Friso Gold

Menangi percutian keluarga ke Holland!

Ketahui bagaimana Friso Gold® dihasilkan menggunakan kebaikan alam semula jadi dan ditambah baik dengan sains


Kuala Lumpur, 17 Ogos 2017Holland, negara yang dikenali dengan bunga tulip dan kincir angin, juga merupakan tapak bagi Royal FrieslandCampina, yang menghasilkan susu tepung rumusan untuk kanak-kanak Friso Gold®. Kini, dua keluarga berpeluang untuk bercuti di Holland! Selain daripada itu, mereka juga dapat melawat ladang Royal FrieslandCampina dan menyaksikan penghasilan produk susu Friso Gold®.

Pengalaman sekali seumur hidup ini membolehkan para pengguna Friso Gold® memahami bagaimana jenama ini mengambil kebaikan alam semula jadi dan mempertingkatkannya dengan sains untuk menghasilkan susu tepung rumusan bermutu tinggi bagi kanak-kanak di seluruh dunia.

“Nutrisi semula jadi. Mudah dihadam agar kuat dari dalam – ini merupakan janji Friso Gold®, memastikan hanya yang terbaik digunakan bagi setiap produk untuk memenuhi keperluan dan cita rasa para pengguna di lebih daripada 25 buah negara di seluruh dunia.


“Di Royal FrieslandCampina, lembu baka Frisian tulen merupakan sumber produk susu kami yang amat baik, dilayan seperti keluarga sendiri. Kami sememangnya syarikat tenusu yang unik kerana 20,000 peladang kami, yang terlibat secara langsung dalam penjagaan lembu dan pengurusan ladang, memiliki syarikat ini. Oleh itu, mereka memastikan penjagaan rapi alam semula jadi bermula dari kualiti baik lembu hingga ke setiap titisan susu yang digunakan untuk penghasilan rumusan Friso Gold® sebelum dihidangkan untuk si manja anda,” kata Saw Chooi Lee, Pengarah Urusan bagi Dutch Lady Malaysia.


“Kami memberikan yang terbaik dalam penjagaan alam semula jadi dan menambah baik dengan sains di setiap rantaian bekalan kami bagi membekalkan susu yang kaya dengan nutrien agar si manja anda kuat dari dalam. Sebagai ibu bapa, ia adalah amat penting bagi kita untuk memberikan yang terbaik kepada anak-anak kita, dan Friso Gold® dapat membantu anda mencapai matlamat ini,” tambahnya.

Dengan kepakaran lebih daripada 140 tahun dalam bidang tenusu, Friso Gold® dapat menghasilkan persekitaran optimum yang diperlukan bagi menghasilkan susu berkualiti tinggi. Ia bermula dengan para peladangnya, yang berusaha keras dan berdedikasi dalam bekerjasama dengan alam semula jadi agar lembu-lembu dapat menghasilkan susu yang berkhasiat tinggi secara semula jadi.

Lembu-lembu kami diberikan makanan yang seimbang, terdiri daripada rumput rai dan jagung, dan dipantau secara individu menggunakan tanda dan rantai elektronik untuk memastikan kesihatan mereka berada di tahap optimum.

Friso Gold® menggunakan sistem pemerahan susu automatik, yang membolehkan lembu untuk memilih waktu mereka mahu diperah. Dengan bantuan sistem ini, membolehkan mereka menghasilkan susu yang lebih baik.

Apabila susu dihasilkan, peladang-peladang kami menggabungkan kepakaran dan pengalaman yang terkumpul bergenerasi lamanya, dengan sistem pemantauan dan pemerahan susu yang berkualiti tinggi membolehkan mereka untuk memastikan kebersihan dan kualiti susu kekal konsisten sepanjang proses ini.


Sewaktu penghantaran, pemandu trak akan memastikan bahawa susu miliki warna dan bau yang betul. Susu tersebut disimpan pada suhu tidak lebih daripada 4 darjah Celsius untuk mengekalkan indeks kesegarannya yang tinggi.


Di kilang, susu yang semula jadi dan kaya dengan nutrien ini, dipertingkatkan lagi menggunakan sains.

Friso Gold® menggunakan teknologi inovatif yang dikenali sebagai LocNutriTM – proses yang menggunakan haba sederhana untuk memastikan nutrien dalam susu tidak terlalu panas waktu pemprosesan. Susu segar diproses secara perlahan menggunakan haba sederhana untuk memelihara nutrien hampir kepada struktur yang asal, agar ia mudah dihadamkan oleh kanak-kanak. Teknologi ini memastikan kebaikan nutrisi semula jadi susu dipelihara apabila diproses untuk menghasilkan susu tepung rumusan. Bagi tujuan keselamatan dan kualiti, produk diperiksa semula sebelum dibungkuskan bagi tujuan penghantaran.

Maklumat Peraduan Friso Gold®:

Kini anda berpeluang untuk memenangi sebuah percutian keluarga ke Holland dan melawat ladang tenusu Royal FrieslandCampina apabila anda membeli susu tepung rumusan Friso Gold®!

Anda hanya perlu melakukan tiga langkah mudah berikut:
  • BELI susu tepung rumusan Friso Gold® Step 3 atau Step 4 untuk mengumpul mata. (1 X 900g = 15 mata; 1 X 1.2kg = 12 mata)
  • JAWAB satu soalan mudah: Friso Gold® 100% dihasilkan dan dibungkuskan di Holland. BENAR/SALAH
  • WHATSAPP jawapannya ke 012-6458311 dengan sebuah foto yang jelas sebagai bukti pembelian, nama penuh ibu atau bapa, tarikh lahir (DDMMYY) dan jantina, serta umur kanak-kanak tersebut (haruslah berumur 2-8 tahun bagi tahun 2017).


12 peserta teratas dengan mata terkumpul yang tertinggi sepanjang tempoh peraduan akan disenarai untuk melalui cabaran pemilihan akhir. Sekiranya terdapat keputusan seri, di mana kedua-dua peserta mempunyai jumlah mata terkumpul yang sama, peserta dengan penyertaan terawal akan tersenarai.

Hadiah-hadiah bagi pertandingan ini adalah seperti berikut:
Hadiah Utama x 2: percutian keluarga ke Holland serta lawatan ke ladang tenusu Royal FrieslandCampina bagi 2 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak!
Hadiah Pertama x 10: bekalan produk Friso Gold® selama 6 bulan (setara dengan 24 tin Friso Gold® 900g – Step 3 atau Step 4 bergantung pada umur kanak-kanak).

Tunggu apa lagi? Rebutlah peluang untuk memenangi percutian impian keluarga anda bersama Friso Gold®!

Oleh itu, nutrisi asal setiap titisan susu Friso Gold® dipelihara, seperti yang diatur dalam alam semula jadi.

Kini anda berpeluang untuk memenangi sebuah percutian keluarga ke Holland dan melawat ladang tenusu Royal FrieslandCampina apabila anda membeli susu tepung rumusan Friso Gold®! Keluarga yang menang dapat menyaksikan sendiri basgaimana susu Friso Gold dihasilkan.

Untuk maklumat lanjut tentang peraduan ini, layari www.frisogold.com.my.


Tuesday, 15 August 2017

Surah Yasin, Surah Ar-Rahman & Surah Al-Waqiah Full - Muzzamil Hasballah









Tidak pernah rasa kehilangan yang sangat dirindui.  Setiap langkah hanya terkenangkan mama...



Al-Fatihah



#rindumama

Monday, 7 August 2017

Train To Busan

Salam...

Dah kenapa tiba2 nak review cerita yang dah setahun orang tayang.  hehe

Dah Astro murah hati nak bagi tengok cerita ni kat On Demand dan dengan pantas saya pun download.

Sebenarnya, saya tak suka sangat cerita yang berkonsep Zombie ni.  Tapi ntah laa.  Cerita ni macam ada daya tarikan nak tengok.  

Selain kerakusan si Zombie yang nak gigit orang je tu, cerita ni mengajar erti kerjasama dan akibat buruk kalau pentingkan diri.  Ia bagaikan satu mimpi buruk bagi seorang lelaki egois yang akhirnya terpaksa membuang sikap penting dirinya demi menyelamatkan diri dan anaknya dari Zombie.  

Ada laa scene2 cemas yang buat saya dan Danial menjerit2 sambil bersorak menyuruh mereka cepat lari.  haha... korang bayangkan la sendiri ye.. Sampai terjaga si Shawqi yang tengah tido.  

Sebenarnya, banyak yang kita boleh ambil iktibar dari sikap pentingkan diri ni.  Kalau dari filem TTB ni, kalau semuanya bekerjasama, dah tentu banyak nyawa yang boleh diselamatkan.  

Samalah macam dalam kehidupan seharian kita.  Kalau nak sesuatu kejayaan tu kekal lama, we have to work together.  Tapi kalau nak cepat sangat berjaya, buat la sorang2 dan belum tentu kau berjaya sebab takde support system yang kuat.  haa giteww



Ending cerita ni sangat tragis... bergenang air mata saat2 hero ni nak bertukar jadi Zombie.  Dia terjun dari train tu tinggal kan anak dia sebab takmau 'terserang' anak sendiri bila jadi zombie.  dan paling menyentuh hati bila dia flashback balik hari pertama dia menyambut kelahiran anak perempuan dia tu.. huaaaaaa sedih sangat2... 

Dalam pada tu, saya tengok Danial capai #spekhitam dia... kah kah kah rupanya dia menangis.  Bila saya tegur dia, terus dia peluk saya dan nangis teresak2.. wahh dah pandai menjiwai budak ni.. Tapi sebenarnya saya sedih sangat tengok reaksi Danial tu.  Tapi ego punya pasal, saya gelakkan dia je...

apa punya mak ntah
hehe