Monday, 18 June 2012

Kanser Serviks

Sumber: Alam Hamil
Tengok tajuk pun dah sesak dada ni... hmmm.  Suka atau tak suka, orang perempuan mmg kena ambil berat tentang kesihatan mereka.  Ada orang yang mmg tak tahu langsung or paling teruk mmg tak nak ambil tahu.. ish ish... Buat pengetahuan semua selain kanser payu dara, kanser serviks or pangkal rahim merupakan antara pembunuh wanita masa kini... Takut kan. 
Ceritanya, baru2 ni dekat office ada talk tentang penyakit ni. dan saya mmg tak lepaskan peluang untuk hadirkan diri.  Bukan selalu dapat dengar ceramah2 tentang kesihatan ni dan lagi la ia berkait rapat dengan orang perempuan..  Menurut doktor yang bagi talk tu, wanita asia merupakan antara yang paling ramai meninggal akibat kanser serviks ni. Kenapa ye? adakah kerana cara hidup or kurang kesedaran tentang bahaya penyakit ni.  :( Hmm tak payah kata kat orang, saya sendiri takut nak jumpa doktor kalau tak sakit. (so bad...) bukan ke pencegahan awal tu lebih baik dari mengubati. Macam doktor tu cakap lagi, ada yang tak tahu serviks tu kat mana... n bila tanya dia kata seluruh rahim dia... Serviks tu letaknya di pintu rahim kita ye dimana fungsi nya memegang baby yang ada dalam rahim ibu ketika mengandung... Selain itu, info yang paling berguna yang saya dapat ialah selain pap smear, kita orang perempuan ni boleh dapatkan vaksin sebanyak 3 dose sebagai langkah pencegahan.  alaaa macam budak2 sekolah kena cucuk HPV masa tingkatan 1 tu... sbb kita bukan lagi budak sekolah, bayaran akan dikenakan.  untuk maklumat lanjut, sila tanya doktor anda ye.  Saya sendiri dalam perancangan utk dapatkan suntikan ni... :)

Jangan lupa lakukan pap smear jgk ye... Berkenaan vaksin tersebut, anda semua boleh hubungi National Cancer Malaysia yang terletak kat Kg Baru tu...

Nak kan lagi info sila ke sini

Note: Hanya berkongsi info danpengalaman dan saya bukan la seorang pakar.  sebarang kesilapan harap maaf. :)


3 comments:

  1. like entry nie
    tqsm sis sbb kongsi info nie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq.. sekadar berkongsi apa yang tahu. kalau mana2 yang tak tahu, jgn lupa refer doktor tau...

      Delete
  2. salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola + Sabah Snake Grass… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul... atau boleh ke blog sya ubatkanserb17.blogspot.com...

    ReplyDelete