Thursday, 6 December 2012

Dilema ibu: Kasih sayang ibarat garam dan gula

Alkisah...

Seorang raja di sebuah negeri di far far away (hehehe) mahu menguji ketiga-tiga orang puterinya. Lantas baginda pun memanggil ketiga-tiga mereka lalu bertanya seorang demi seorang:

Puteri yang pertama
Raja: Wahai Anakanda, kasih sayang mu kepada ayahanda seperti apa?

Puteri yang sulung: Kasih sayang ku kepada ayahanda ibarat segunung intan dan berlian ayahanda...

Raja: Terima kasih anakanda (sambil buat muka terharu)

Puteri yang kedua
Raja: Wahai Anakanda, kasih sayang mu kepada ayahanda seperti apa?

Puteri yang tengah: Kasih sayang ku kepada ayahanda ibarat seluas ladang gandum yang tumbuh subur ayahanda...

Raja: Terima kasih anakanda (kembang kempis hidungnya)

 Puteri yang ketiga
Raja: Wahai Anakanda, kasih sayang mu kepada ayahanda seperti apa?

Puteri bongsu: Kasih sayang ku kepada ayahanda ibarat garam dan gula ayahanda

Raja: (terbeliak biji mata)... Sampai hati anakanda sama kan ayahanda dengan garam dan gula...

Puteri bongsu: Ayahanda yang dikasihi, tanpa garam dan gula segala makanan tidak berasa.  kalau makanan tidak lagi sedap, tak bermakna la hidup ini... Jadi kasih anakanda ibarat garam dan gula kerana keduanya mampu membahagiakan orang lain.

Raja: (Garu kepala laju2)...

ok ok berbalik pada realiti... kat bawah ni cerita garam gula jugak tapi ni version baru punya...

Semalam masa ambil anak di rumah pengasuh, kami sempat bersembang sekejap.  makcik pengasuh tanya saya, "Ayu mmg tak bubuh garam ye dalam bubur Danial?"  Saya jawab mmg tak letak pun.  Sekarang ni semua yang ayu masak untuk dia tak letak garam n gula sampai la umur dia 2 tahun.  Lepas tu makcik tu cakap lagi, "ooo ingat kan danial dah boleh makan semua..." saya senyum je laa.

Sebelum ni jadi lagi... masa tu mama saya sendiri tanya. "Danial tak makan aiskrim ke?" hahaha saya gelak je. saya cuma cakap, Ma, masak untuk dia pun tak letak garam n gula, lagi la nak bagi aiskrim.

Ini la situasi yang sering terjadi pada ibu2 di luar sana tu. Apa yang saya buat, cuma senyum dan ye kan je la.. takkan nak marah jgk or nak cakap, Ma, nnt mama bukak facebook and join group HSFFYB... haha... (facebook pun mama saya takde).

Dalam dok berhujah dengan husband tentang gula garam ni, last last dia yang bagi satu link kat saya yang tolong menjawab segala persoalan dia... hmmm

Can I put salt in my baby's food?

source: http://www.babycentre.co.uk

6 comments:

  1. belum letak garam lagi dalam food adriana :) ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama la kita... hanya letak pengganti garam.. :)

      Delete
  2. kasih sayang ibarat garam & gula.
    ^__^

    salam kenal n follow sini 47

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. rezeki yang tak terjangkal dek akal...

      Delete